Koreansk Crossover med store visjoner

27. september 2019

Tor Daniel Berge har mange års fartstid innen etablering, og da hans favorittsted på Tjuvholmen la ned så han og samboeren Jan Gisle Majors sitt snitt til å realisere drømmen om å skape sitt helt eget nabolagsted. Nå er det knappe tre uker siden drømmen ble til virkelighet og Sanoma åpnet på Olav Selvaags Plass 1.

 

Mr Bay var et stamsted for meg og min samboer tidligere og da det ble kjent at lokalet var fraflyttet tok vi kontakt med Selvaag Eiendom. Vi har lenge gått med en drøm om å starte vårt eget sted og dette så vi på som en veldig god mulighet. Vi kunne jo ha valgt å starte opp i et mindre lokale et sted, noe som kunne ha virket fornuftig, men det er her vi føler oss hjemme. Vi har i årevis bodd i nærområdet, både på Tjuvholmen og på Aker Brygge, sier Tor Daniel.
Jeg sier som min mentor Steinar Sæter, medeier i Jotun Elektro; Sørg for at når du går inn i noe, så gjør som når du skal bade. Hopp ut i det kalde blå, så vet du at du må svømme tilbake! Det er vel litt sånn vi gjør det nå, ler han.

Vi ble helt sikre på at dette var riktig for oss da vi tok kontakt med Selvaag Eiendom. Her ble vi møtt av engasjerte folk som brenner for bygulvet på Tjuvholmen og som har utrolig mange fine tanker om restaurant- og butikk miks, opplevelser og kunst. Å møte mennesker som er så dedikerte i jobben sin er til stor inspirasjon, og gjorde oss helt trygge på at det å ta steget ut og starte opp drømme-restauranten var riktig. Vi har jobbet veldig tett med gårdeier Selvaag Eiendom hele veien frem til åpning og ser frem til videre samarbeide. Skal man overleve i dagens retail- og serverings-jungel er det helt avgjørende å ha gode folk med på laget som våger å tenke litt nytt. Det skjønner vi, og det skjønner Selvaag Eiendom også.

 

Mange drømmer ble til en felles
Deleier Tor Daniel slår fast at det ikke bare handler om han og samboerens drømmer og visjoner.
Vi er så heldige å ha gode venner som også gikk og bar på en liten drøm om å være med å starte et nytt sted. Svein Roger Maan og ekteparet Maude og Henning Solberg så også mulighetene for å realisere en av sine drømmer her og ble fort enige om å gå inn på eiersiden sammen med oss.
Tor Daniel mener det er helt essensielt å ha med seg dynamiske mennesker på laget.
Vi må tenke på hvor vi skal være i dag og i morgen, men også ha evnen til å endre oss og følge utviklingen rundt oss. Vi må være mange gode folk på laget som alle mestrer dette.

 

Fra New York og Paris til Tjuvholmen
Hos Sanoma er ingenting overlatt til tilfeldigheter. Likevel var det tilfeldigheter som gjorde at en gammel venn, som akkurat hadde flyttet tilbake til Oslo etter mange år som stjernekokk i bl.a. New York, Stockholm, Paris og London, også så mulighetene i prosjektet.

Så snart head chef Soel El Harti var med på laget gikk ting på skinner. Han fikk med seg sin forlovede, Matilda Cripps, som inntil nylig hadde jobben som restaurantsjef hos prestisjerestauranten Tako på Stureplan i Stockholm.
Igjen begynte ballen å rulle. Daglig leder og restaurantsjef Matilda tok med seg et lite kneppe av sine aller beste folk og sånn gikk det til at Sanoma kunne åpne såpass raskt.

Det var offisiell åpning av restauranten fredag 6. September og Tor Daniel forteller at driften så langt har gått veldig bra.
Det har vært veldig bra med besøk her, noe vi selvsagt er glade for, sier han. Han understreker at Sanoma skal være et sted for alle. Her er det ingen 5-retters spiseplikt. Det er lov å bare komme innom og ta seg en kaffe eller noe annet godt å drikke i baren, der det også serveres litt småretter for de som måtte ønske det. Vi serverer også lunsj hver dag.

Vår misjon er å bli Tjuvholmens nabosted, sier han. Jeg har begynt å si at vi skal leve opp til adressen vår, som jo er nr 1 på Selvaags Plass. Vår filosofi er at vi skal gå opp til eksamen hver dag. Vi skal innfri store forventninger og fine-tune oss litt hver eneste dag. Slik holder vi oss oppdatert og på topp. Derfor er det også veldig viktig at våre besøkende gir oss feedback.

 

Kortreist og bærekraftig
I forbindelse med overtakelsen av lokalene beholdt Sanoma mest mulig av interiør i restauranten. – Det er like viktig for oss som for gårdeier Selvaag Eiendom å bidra til et bedre miljø. Derfor ser vi heller ingen grunn til å kaste interiør som er fullt brukbart. Vi har kassert minst mulig og bare det som har hatt sin storhetstid, og vel så det, har måttet vike for nytt, sier Tor Daniel. – Dessuten var det så eksklusive møbler og smakfull innredning her at behovet for oppgradering har vært minimalt. Det er vi veldig glade for!

Menyen bærer også preg at et bærekraftig perspektiv. På kjøkkenet er det fokus på kortreist mat og sesong-baserte menyer.
Vi er en Koreansk crossover, sier Tor Daniel. Det gir oss unike muligheter for å benytte oss av lokale og ikke minst sesongbaserte råvarer. Vi mener det er både riktig og viktig å ha fokus på dette.

 

Vil bidra til lokalmiljøet
Det er så mange flotte spisesteder på Tjuvholmen og vi er glade for å kunne komplimentere med vår restaurant. Vi mener det er viktig å tenke helhet for området. Vi har våre kvaliteter og unike meny, mens andre her på Tjuvholmen kan tilby noe vi ikke har. Samspill og samarbeide restaurantene og gårdeier imellom mener vi er kjempeviktig! Vi gleder oss til å bidra til et allerede fantastisk bygulv her på Tjuvholmen, avslutter Tor Daniel Berge.