Rehabiliteringen av Dronningens gate 13 blir pilot for nye BREEAM-NOR 3.0, som lanseres i 2022.
– De mest bærekraftige byggene er allerede bygget, derfor trenger vi aktører som Selvaag Eiendom, som går foran og vil være i front når det gjelder bærekraftig oppgradering av kulturminner. Dette blir et foregangsprosjekt både når det kommer til bærekraft og kvartalsutvikling i et område med mange kulturminner og forvaltning av bygninger med vern.
Det sier daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev.
Fra pakkhus og hotell til boliger og kontor for Riksantikvaren
Selvaag Eiendom skal rehabilitere Dronningens gate 13. Den ærverdige bygården fra 1880 ligger sentralt i Kvadraturen i Oslo og har røtter helt tilbake til 1643.
– Dette er det største kvartalet i Kvadraturen, med bygg fra mange epoker og høy kulturminneverdi, sier ansvarlig for strategi planutvikling i Selvaag Eiendom, Emelie Tornberg.
I dag består mesteparten av de 17.845 m2 av kontorer, men på 1800-tallet huset bygget et av byens beste hoteller – Hotel du Nord, samt et av de typiske pakkhusene vi ser få igjen av i dagens Oslo. I dag er Riksantikvaren største leietaker i bygget.
Som pilotprosjekt for BREEAM-NOR 3.0 Bespoke vil prosjektet få tilgang til betaversjonen av den nye manualen som lanseres 28. februar 2022. Prosjektet vil gi tilbakemeldinger på sine erfaringer, samtidig som Grønn Byggallianse stiller med kompetanse underveis.
BREEAM-NOR Bespoke er en kategori som gjelder for ikke-standard byggeprosjekter, som publikumsbygg, døgninstitusjonsbygg og en rekke offentlige bygg.
Håper på eksempel til etterfølgelse
Rehabiliteringen av Dronningens gate 13 starter etter planen opp i løpet av 2022/23. Planen er å løfte taket og få plass til flere boliger, samtidig som fasader beholdes uendret.
– Vi er glade for å kunne forvalte og videreutvikle denne rike kulturarven, samtidig som vi ser at bygget har utviklingspotensiale og bør oppgraderes for å møte dagens krav til energieffektivitet, nye formål og for å fremme økt byliv. Vi håper at BREEAM-NOR-prosessen kan hjelpe oss å ta gode og bærekraftige valg som både hever og ivaretar de eksisterende kvalitetene, samtidig som det også favner den kompleksiteten fremtidens utviklingsprosjekter vil ha med tanke på flerfunksjonalitet og ombruk i kombinasjon med fortetting, sier Tornberg.
Daglig leder i Grønn Byggallianse gleder seg til å se det første BREEAM-NOR 3.0 Bespoke-prosjektet satt ut i livet.
– Vi håper at dette kan bli et eksempel til etterfølgelse og gleder oss til å teste ut den nye piloten i praksis sammen med Selvaag Eiendom, sier daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev.