Bytter til LED på alle eiendommer

06. november 2023

Selvaag Eiendom reduserer energiforbruket med 40 prosent når alle eiendommene går over til LED-belysning.

Til sammen skal rundt 20 000 lyskilder byttes ut og erstattes med mer miljøvennlig LED-belysning. Det omfattende arbeidet er nå godt i gang for flere av de største eiendommene.

– Våre eiendommer består av leietakere i ulike bransjer og næringer. Felles for alle disse er viktigheten av riktig belysning som bidrar til å skape godt arbeidsmiljø, optimale arbeidsforhold og gode kundeopplevelser. Samtidig er det en kostnad for leietakerne våre. Med høye energipriser og mye fokus på kraftproduksjon må vi som gårdeiere finne løsninger som bidrar til fornøyde leietakere. Med LED får vi et kinderegg. Det reduserer energiforbruket og har lengre levetid, noe som er direkte kostnadsbesparende. I tillegg har det en miljøgevinst utover lavere energibehov fordi det erstatter tradisjonelle lysrør som inneholder skadelige miljøgifter. Vi er også opptatt av å gjenbruke så mye som mulig av styringssystemene, sier leder for teknologi og bærekraft, Thomas Thorstensen i Selvaag Eiendom.

Selvaag Eiendom har inngått et samarbeid med Light House, som gjennomfører utskiftningene, men som også innbefatter oppfølging i driftsfasen.

– I samarbeid med Selvaag Eiendom har vi utviklet en skreddersydd rapporteringsmal som gir detaljert oversikt over belysningsanleggene i byggene. Denne malen gir også muligheten til å vurdere ulike alternativer for LED-belysning og beregne den potensielle energibesparelsen. Dette initiativet vil ikke bare redusere kostnadene, men også forbedre kvaliteten og komforten av belysningen, som igjen vil øke effektiviteten, trivselen og sikkerheten i byggene, sier kundeansvarlig i Light House, Simen Abrahamsen.

Mer effektiv prosess med leverandørsamarbeid

– Ved å jobbe direkte med produsenter klarer vi å gjennomføre utskiftningene raskere og mer effektivt, samtidig som vi sikrer en god oppfølging også i driftsfasen. Vi har god erfaring fra flere prosjekter i Selvaag Eiendom med å skreddersy samarbeidsavtaler der sterke fagmiljøer bidrar til økt verdiskapning med fremtidsrettede løsninger som kommer både eiendommene og ikke minst leietakerne til gode, sier Thorstensen.

I Dronningens gate 13 har Selvaag Eiendom inngått et inneklimasamarbeid med GK Norge. Dette samarbeidet har også en tydelig bærekraftprofil hvor partene sammen skal jobbe for å forbedre inneklimaet, få ned felleskostnadene og å sørge for enda bedre samsvar mellom kvalitet og pris. Samtidig er målet å øke levetiden for de tekniske anleggene med gjenbruk satt i system.

– I tillegg til å redusere miljøbelastningen mener vi samarbeidet med Light House vil styrke kundetilfredsheten og legge til rette for en mer bærekraftig løsning fremover. Reduksjonen i energiforbruket og forbedringen av belysningen vil føre til økt trivsel og komfort for leietakerne våre, samtidig som det viser vårt engasjement for miljøet og bærekraftige løsninger, avslutter Thorstensen.